Vad händer när du är gravid?

Jag tror jag är gravid, vad händer nu?

Gravid
Gravid

När du tror att du är gravid så finns det flera olika symtom som är klassiska, några utav dem kan illamående, utebliven mens och ömmande byst. Men för att säkerställa att du är gravid så köper du ett enkelt graviditetstest för hemmabruk. Dagens graviditetstest kan med över 99% säkerhet säga om du är gravid eller inte. Det finns även de test med veckoindikator som berättar vilken du är i. Hur bra som helst!

Graviditetstesten visar om det finns ökade mängder hormon i kroppen. Då ett ägg blivit befruktat och en moderkaka har börjat att bildas så frisätts hormonet hCG, så vid en viss tid så finns det så pass mycket hormon att det går att läsa via urinen. 

Befruktning – Vad händer då?

Befruktning kallas det när ett ägg och en spermie stöter på varandra så att ett embryo börjar att bildas. 

Ägget som ursprungligen finns inne äggstockarna mognar en gång i månaden, lossnar från äggstockarna och fångas upp av äggledaren.

Celldelning och livmodern

Det befruktade äggets cellväggar ändrar form och direkt börjar en celldelning, det blir som en klump av celler. Dessa celler fortsätter sin resa till livmodern där den fastnas på livmoderns slemhinna under ett par dagar. 

En viss del av cellansamlingen växer fast i livmodern och utvecklas senare till en moderkaka, det är just moderkakan som förser barnet/embryot med näring under graviditeten. 

Den del av cellerna som inte fastnade i livmoderns slemhinna kallas embryo, det är de cellerna som utvecklar sig till ett barn.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *